ЗООВЕТМАРКЕТ
Ветеринарна амбулатория и зоомагазин
  • Ветеринарна амбулатория ЗООВЕТМАРКЕТ - Габрово работи от 2007 г. Разширена и цялостно обновена през месец март 2009 г. получава статут "Ветеринарна амбулатория" - I категория. Според законовата наредба това дава право да се извършват редица операции, като ортопедична, коремна и други видове хирургия. 

    Прочети още …

  • Ветеринарна клиника Зооветмаркет разполага с професионална апаратура за диагностика и лечение на домашни любимци:

    - апарат за почистване на зъбен камък с ултразвук,

    - центрофуга за лабораторно изследване на кръвна плазма,

    - микроскоп за лабораторни биологични анализи,

    - пациентен монитор,

    Прочети още …

  • Във ветеринарната амбулатория на ЗООВЕТМАРКЕТ - ГАБРОВО работят опитни ветеринарни лекари. Ветеринарно-здравният екип се състои от трима души, всеки от които допринася със своите уникални способности за осигуряване на висококачествени ветеринарни грижи за животните и състрадателно взаимодействие със собствениците им. Отдадеността на професията е основен приоритет.

    Прочети още …

Мечките се появяват еволюционно сравнително наскоро. Техните костни останки са известни на науката от средния плиоцен. Но вече в кватернерния период различни видове мечки са живели почти в цялото Северно полукълбо.

Родът на съвременните мечки е известен от долния плейстоцен, следователно е на около 1 милион години. Белогушата мечка е най-древният вид: тя също е на около 1 милион години. Това се доказва от факта, че обхватът му някога е заемал огромна част от евразийския континент и след това значително е намалял, както и наличието на редица примитивни характеристики в структурата на черепа.

Различни неблагоприятни фактори съкращават живота на видовете, значителна част от които загиват поради резки промени в климата, растителността и големи заледявания. През последното хилядолетие най-голямо влияние върху животните оказват хората, които са отговорни за десетки видове изчезнали животни.

Има сериозни основания да се смята, че съществуването на белогушата мечка на Земята е към своя край. Известният експерт по мечките и палеозоологията, професор Н. К. Верешчагин, смята, че белобръдите мечки са в състояние на биологичен упадък и еволюционна задънена улица.

Черната мечка се нарича по различен начин: хималайска, белогръда, мравка, тибетска. Тя е част от семейството и рода на мечките. Усурийският подвид черна мечка живее в южната част на Далечния изток. Черната мечка или барибал също живее в Америка, но това са различни видове. Това име внася голямо объркване в дефиницията на далекоизточните мечки, където ловците често ги наричат ​​черни заради черния цвят на козината им.

Зоологът G. F. Bromley логично и разумно предложи да нарече черната мечка белогръда. Затова в бъдеще ще го наричаме така.

Белогушата мечка има характерни мечешки черти, но при по-внимателно разглеждане се оказва, че има характерни черти, характерни само за този вид.

Белогърдата мечка има лъскава, катраненочерна козина, с голямо V-образно бяло петно ​​на гърдите и малко на долната челюст. Тя има доста големи кръгли уши, характерна къса, заострена муцуна и плоско чело. Всички тези характеристики я отличават от кафявата.

Белогушата мечка е много по-малка по размери от кафявата мечка. Според професор Г. Ф. Бромли най-голямата белогърда мечка сред убитите и изследвани от него животни е тежала 192 кг. А писателят натуралист В. П. Сисоев успя да убие мъжка, чието тегло беше 220 кг. Но най-често теглото им е 80 – 120 кг.

Дължината на тялото на голям мъжки е 1,9 м, височината при холката е 1,2 м, обиколката на гърдите е приблизително 1,5 м. Женските са малко по-малки.

Външно белогърдата мечка е много по-ярка и красива от кафявата. Има силно, стройно тяло и е отличен катерач по дърветата. Предният му раменен пояс е много по-добре развит от този на кафявата мечка, краката са по-дълги, ноктите са силно извити, големи и остри. Опорната площ на предните и задните лапи на кафява мечка е една и съща, докато предните лапи на белогърдата мечка са с 27% по-големи от задните лапи. И това е съвсем естествено, тъй като предните крака на животно, което постоянно се катери по дърветата, трябва да са особено силни.

Мечката с бели гърди живее в Югоизточна Азия: от Афганистан и Северна Индия на изток и североизток. Ареалът й на юг достига почти до екватора, а на изток – до Тайван и Япония. В южната част на Далечния изток има крайната североизточна част на ареала.

Северната граница на разпространението на това животно в Русия има много сложна конфигурация. Започва на брега на Татарския пролив между Советская гаван и устието на река Коппи, след това обхваща долното течение на тази река, завива на юг, пресича реките Нелма и Бочи в средното им течение и долината Самарга при р. устието на река Дагда. След това границата минава на юг по главния вододел на Сихоте-Алин до извора на Кема, оттам преминава към западните склонове на Сихоте-Алин. След като заобиколи горните течения на реките Обилная, Арму и Дальня тук, тя навлиза в басейна на Бикин и се издига до долното течение на река Светловодная. В басейна на Хора границата заобикаля възела Ко по горното течение на Катен, Кафен и Чукен, издига се по Сукпай до устието на река Тагему и по Хора до долното течение на река Суоли. Басейните на реките Немту и Мухен и басейнът на езерото Гуси са изцяло включени в ареала на черната мечка. По Аню границата на разпространение достига до устието на извора Уджаки, по Гуру - до река Уктур. Излиза в Амур близо до мястото, където река Мастовая се влива в него.

На левия бряг на Амур зоната на разпространение на белогърдата мечка обхваща устието на река Горин, след което отива на югозапад до подножието на хребетите Миаочана и Джаки-Унахта-Якбиян.

Прерязвайки реките Кур и Урми в горното им течение, границата на разпространение отива до Малкия Хинган, заобикаля басейна на река Тирма от изток, юг и запад, улавя горното течение на река Архара, след което рязко завива към на юг, заобикаля град Облучие от изток и отива отвъд Амур до началото на неговия пробив през планините на Малкия Хинган близо до село Пашково. По Бурея това животно е много рядко, не живее по долното течение на река Архара.

Белогушата мечка излиза извън определената граница само от време на време. Активният лов на мечка и промените в местообитанията оказват негативно влияние върху разпространението на животното. Особено неблагоприятни са условията в покрайнините на ареала. Поради обезлесяването и прекомерния риболов популацията на това животно бавно, но постоянно намалява.

Белогърдата мечка предпочита да се засели в планински широколистни и кедрово-широколистни гори, които в района на Амур-Усури растат главно по речни долини и планински склонове до надморска височина от 600-800 м.

Също така предпочитани местообитания са широколистни долинни гори от манджурски тип, плодоносни дъбови дървета и кедрови гори със значително съдържание на манджурски орех, амурско кадифе, монголски дъб, липа в комбинация с разнообразен гъст подраст и лозя.

В малките гори, блатистите гори от лиственица, в планинските вериги на тайгата от смърч-ела, бреза и трепетлика, мечката с бели гърди е много рядка. Тя избягва безлесните райони.
Това разнообразие на растителност създава благоприятни условия за черната (белогушата) мечка. По принцип белогърдата мечка е вегетарианец: яде жълъди, ядки, плодове и млади издънки както на земята, така и по дърветата. Но насекомите не са последният деликатес за него.

Голям брой високи дървета, които, съединявайки се, образуват дървесна корона, гъсти храсти, изобилие от мъртва дървесина, както и малки камъни осигуряват на мечките добър камуфлаж и защита от лошо време.

Белогушата мечка води предимно полудървесен начин на живот. Търси храна по дърветата, там се крие от неприятели и си прави леговища в хралупи, в които прекарва около 5 месеца - от ноември до април. Може дори да се каже, че това животно прекарва половината си живот по дърветата. Дори старите белогърди мечки са отлични катерачи по дърветата. Движат се по тях с главата надолу, като при нужда го правят много бързо. Особено ловко, почти мигновено, мечка може да слезе от високо дърво с прав ствол. Тя може безопасно да скочи от височина над 4 - 6 m.

Известният ловец А. В. Черепанов казва, че е много по-трудно да се хване черна мечка жива от тигър, тъй като тя има много гъвкаво тяло и много подвижни крайници. Изглежда, че няма място по тялото на мечката, където тя да не може да достигне с ноктестите си и силни лапи.

Природната интелигентност на белогушата мечка е доста висока. При внимателно наблюдение на възрастни животни в плен и в природата става ясно, че тя е в състояние да мисли, че действията й не са само проява на вродени инстинкти и рефлекси. Умствените способности са особено добре демонстрирани при женските, които отглеждат потомство.

Мечките имат много добра памет и помнят злото особено дълго време. Затова дресьорите се опитват да не наказват мечките и да не се отнасят грубо с тях, защото рано или късно те ще си отмъстят за обидата. Това животно има доста спокоен нрав, но лесно може да се развълнува и да стане особено ядосано и агресивно.

Известният дресьор на белогърди мечки Л. А. Безано, попитан защо е избрал точно тези животни за цирка, отговаря, че те са естествени гимнастици и акробати. Те са сръчни, пъргави и сравнително леки. Всички тези качества, плюс добър интелект и отлична памет, правят мечката отличен обект за обучение. Може да се научи да кара кънки, да кара велосипед, мотоциклет, кон, да играе футбол, да ходи по въже на задните си крака, да се движи с главата надолу, да прави гимнастика и акробатика. Ако мечката умее да кара колело, то за 3-5 дни овладява карането на мотоциклет....

Белогръдите (хималайски) мечки са най-красивите и весели представители на семейството на мечките. Те са особено популярни сред децата, които обичат да гледат как мечките се разхождат на задните си крака. Гигантите не са против да се забавляват с роднините си, организирайки шумна кавга.

Мечките, живеещи в южната част на своя ареал, избират малко по-различни дървета за своите бърлоги от тези, живеещи в северната част. Според Г. Ф. Бромли, който е извършил наблюдения в Средния и Южен Сихоте-Алин, сред общия брой бърлоги в хралупи, които е срещнал, тополата е на първо място, липата е на второ, дъбът е на трето и кедърът е на четвърто място.
Тези хищници най-често правят леговища за зимен сън в хралупите на стари големи дървета с диаметър на ствола в основата 1–2 м, а в липите и тополите - 3 и дори 4 м. Понякога спят зимен сън в пещери, скални пукнатини и в стари леговища.

Една възрастна мечка винаги има предвид няколко дървета с хралупи, подходящи за зимен сън. През есента ги преглежда и при нужда търси нови. Хищникът веднага идентифицира дърво с подходяща хралупа. След това внимателно проверява и подрежда всичко.

Най-често бърлогата на белогърдата мечка е голяма хралупа в растящо или сухо дърво с вход, разположен на височина 10 метра или повече от основата и с гнездова камера. В повечето случаи само една дупка води в бърлогата - горната. Мечката отхвърля хралупи, които имат няколко дупки (тя не обича течение), но се случва да запуши допълнителни дупки с парчета гнило дърво.

Мечката не винаги избира хралупа с готова дупка за направата на бърлога. Случва се дупката да е твърде малка и тясна или дори напълно да липсва. Тогава това животното изгризва входна дупка с необходимия размер: женската е с диаметър 35 - 40, а мъжката - 40 - 45 см. Ясно е, че по-лесно се гризе мека дървесина: липа, топола и др

Бременните женски или майките с малки търсят особено внимателно хралупа и подготвят леговище за зимата. Такава хралупа не трябва да има повече от един вход и той трябва да е разположена отгоре.  Мъжките са по-небрежни и мързеливи в това отношение, особено ако са дебели.

Случва се белогърда мечка да ляга за зимен сън в хралупа с вход, разположен на дъното, или дори да е точно в корените или дори в земна или каменна ниша. Но това е изключение от правилото. Като цяло този хищник е много разумен и обича да прекарва зимата в комфорт.

Решението да легне в бърлогата мечката взема в зависимост от състоянието на хранителните запаси и метеорологичните условия. С богата реколта от ядки и жълъди животните не лягат дълго време за зимен сън. Дори винаги внимателни и предпазливи майки с малки или бременни женски често се скитат през първия сняг, извличайки изобилна храна изпод него. Мъжките, женските мечки и младите животни, които са започнали да живеят самостоятелно, не се скриват в леговищата до ноември, а в южната част на Приморието дори през декември. По това време всяка мечка вече е подготвила леговище и те се угояват недалеч от него. Ако настъпи силен студ или сняг падне над 20 см височина, те изпадат в хибернация....

Кафявите мечки се считат за най-големите представители на хищния род. Дължината на тялото на отделните индивиди често достига 2,5 м, а теглото е 700 кг. Животните, живеещи на полуостров Камчатка и Далечния изток, достигат до най-големите размери. Кафявите мечки често създават впечатление за тромави и бавни животни. Но често, главно по време на лов, те показват невероятна сръчност и мобилност.

Ако годината е богата на храна, тогава възрастните животни натрупват много мазнини: слоят подкожна мазнина при мъжките, безплодните и бременните женски достига дебелина 8–12 cm, а вътрешностите са буквално напълно пълни с мазнини. Теглото на мастните запаси е 40% от общото тегло на хищника.

Когато има малко или годината е бедна на жълъди и ядки, белогушите мечки отиват в леговището си много рано, обикновено след падането на първия сняг. Преди зимен сън хищникът почиства стомаха и червата си от хелминти, като яде антихелминтни растения. Остатъците от несмляна храна (орехови черупки, жълъди, семена от горски плодове и др.) Образуват дебела запушалка в ректума, сякаш запушваща вътрешностите за цялата зима.

Ранените черни мечки атакуват ловци доста често, но практически няма смъртни случаи. Няма регистрирани случаи на непровокирани нападения на белогуши мечки над хора. Един ден женска, без да бъде ранена, убива ловец от село Верхний Перевал (Приморски край), защото той я преследва с нейните малки.

В благоприятни години белогърдите мечки се срещат постоянно в сравнително малки индивидуални ловни райони с площ от около 2–3 km2. Животните напускат районите си много рядко и само ако настъпят времена на глад. Тогава мечките се скитат широко в търсене на храна, понякога стотици километри. Но такива миграции са рядкост; те се извършват предимно от кафяви мечки, тъй като за белогърдите мечки често се задоволява с малка реколта от ядки или жълъди.

Белогушите мечки са всеядни. Те се хранят предимно с растителни храни, което е оставило особен отпечатък върху структурата на черепа. Имат доста слаби челюстни мускули и зъбен апарат.

По характер на хранене белогушата мечка е много растителноядна от кафявата мечка. Например растителната храна за първите представлява 85% от различните видове храна за годината, а за втората - само 65. Основата на диетата на черната мечка са плодовете на корейски кедър, манджурски орех, леска, дъб, актинидия, амурско грозде, боровинки, череша, бяла трева и други дървесни и храстови видове, както и много тревисти растения.

Храната на белогушата мечка е представена предимно от насекоми и мекотели, докато едрите бозайници заемат значително място в диетата на кафявата мечка.

Хищничеството е практически необичайно за белогушата мечка. Дори да е слаба и гладна, тя не напада домашни животни и не преследва диви. Това животно обикновено се храни през светлата част на деня, като е най-активно при зазоряване и залез слънце. Най-гладният и труден период в живота на мечката е пролетта, или по-скоро времето на напускане на бърлогата (от началото на април до първите дни на май), когато започва да се появява първата зеленина. След като напусне бърлогата и изчистиха ректума от запушалката, мечката се втурват да търсят места с миналогодишни жълъди и ядки. По правило това са местата, където са се угоявали миналата година преди зимен сън. Обикновено намират няколко жълъда, които се запазват добре до началото на лятото. Понякога се натъкват на шишарки с кедрови ядки, висящи по дърветата от миналото лято. Ако не се намери нищо, те се задоволяват със зелена острица, листа, пъпки и млади издънки на върби, брези, дъбове и други дървета, зимуващи под снега. И много рядко, при необичайно трудни условия, те трябва да ядат суха трева, мъхове и лишеи.

Но по правило през пролетта белогърдата мечка почти винаги има запаси от мазнини от миналата есен. През май тревата пониква обилно, листата на дърветата и храстите цъфтят и мечките ги ядат в големи количества. На първо място, те ядат млада острица и тръстика, след това бутрак, свинска трева и ангелика. Животните охотно ядат последните три вида растения през първата половина на лятото, докато се появят плодовете.

Наред с растителната храна, белогръдите мечки се опитват да намерят и ядат храна от животински произход: те разрушават мравуняци, търсят ларви на различни насекоми и мекотели в гнили пънове и под мъртва дървесина. Понякога хващат жаби, змии, мишевидни гризачи и разрушават птичи гнезда.

През лятото те се хранят главно с горски плодове. Мечките предпочитат особено плодовете на черешовите дървета. Обикновената (азиатска) череша най-често расте и дава плод ежегодно по бреговете на реки, канали и на острови. От втората половина на юли, когато плодовете й зреят, мечките започват да ги ядат в големи количества. В същото време те безмилостно чупят дървета. Обикновено мечката се качва на дърво, прави гнездо на разклонение от много счупени клони и след това започва да яде.

През втората половина на лятото белогръдите мечки, в допълнение към плодовете на черешите, ядат плодовете на актинидия, орлови нокти, малини, касис и боровинки. Те, както всички мечки, много обичат меда, затова използват всяка възможност да намерят хралупи с диви пчели и да се доберат до деликатеса.

През лятото тези животни се хранят много умерено. През горещия период те рядко са дебели. В това има известна природна мъдрост: защо да носите допълнително тегло в жегата? Друго нещо е през есента. По това време храната е узряла и с яденето й мечките натрупват мазнини.

В края на август, когато задушната, влажна жега отшуми и гората все още е разкошна като лято, отново можете да срещнете белогърдата мечка. Когато жълъдите паднат на земята, мечките преминават към хранене изключително с тях. С такава висококалорична храна те натрупват мазнини много бързо. Ако има малко или никакви жълъди, тогава от началото на септември мечките започват да се катерят по кедрови дървета за неузрели шишарки. Обикновено те откъсват шишарките и ги хвърлят. Но се случва заедно с шишарките да отчупват и дебели клони.

Понякога през този период белогръдата мечка има „помощник“ - кафява мечка, която търпеливо чака белогръдата мечка да хвърли шишарки. Щом белогръдата слезе на земята, кафявата я пропъжда. Обидената белогръда мечка се изкачва на следващия кедър и всичко започва отначало: едината откъсва шишарките, а другият ги яде.

Въпреки това, белогръдите мечки в повечето случаи се подготвят за зимата по-бързо и по-добре от кафявите. Катерейки се по дърветата, те винаги намират храна за себе си и могат да натрупат достатъчно мазнини, за да се свият в леговището си. Белогръдите мечки ядат плодовете на черешата, елеутерокок, акантопанакс, зърнастец, шипка, грозде, лимонена трева и др., като висят дълго време по клоните.

Размножителният период на белогушите мечки е юни-юли. Протича съвсем спокойно: характерните за кафявите мечки „жестоки любовни отношения“ се срещат по-рядко сред белогърдите мечки, но битките между мъжките все още се случват през този период.

Продължителността на бременността на женската е приблизително 7 месеца, но от юни до септември плодът е в латентен стадий (временно забавяне на развитието на оплодената яйцеклетка) и започва да се развива едва през октомври.

Мечетата се раждат през януари – февруари, много рядко през декември или март. В котилото има 1–4 малки, но най-често има 2 мечета.

Всички мечки, включително и белогръдата, имат новородени малки, които са безпомощни: голи, слепи, с тегло 300-400 g, дължина 24-28 cm, гръдна обиколка 18-19 cm. зъбите, ушните канали са затворени. В бърлогата малките растат много бавно. На 1 месец едва достигат тегло от 1 кг, а на два месеца - 2 кг. По това време малките все още са абсолютно безпомощни, но на 2 месеца те вече са покрити с козина, започват да виждат, чуват и тичат, въпреки че остават много малки. Мечката ги храни с мляко в продължение на шест месеца, но те започват да ядат храна за възрастни през май.

През първата есен от живота си малките малки тежат около 16 кг, до края на втората есен - 30 - 40 кг. Белогръдите мечки обикновено стават възрастни и полово зрели на 3-4-та година от живота.

Интересното е, че сред белогърдите мечки преобладават мъжките. Има много повече мъжки сред новородените малки. Женската ходи с малките в продължение на 2 години. В благоприятни години тя се чифтосва два пъти годишно, в слаби години - веднъж. Ако малките умрат по някаква причина, женската се чифтосва отново. Сред възрастните в различни години женските без малки възлизат на 32–38%. Мечетата на възраст под 2 години са приблизително 30% от популацията.

Белогръдите мечки имат малко врагове в горите: тигри, кафяви мечки, вълци. Постоянният и най-лош враг е тигърът. И не само защото тигърът предпочита месо от мечка пред всяко друго месо, но, очевидно, от органична враждебност към други големи хищници. Тигърът е самотен хищник и не толерира близостта не само на животни от други видове, но и на себеподобни.

Ловците откриват доста останки от белогърди мечки, разкъсани на парчета от тигри в тайгата. Драмата обикновено се развива в малки гори, на сечища и други места, лишени от големи дървета, на които мечката би могла да намери спасение. В гора с високи дървета белогърдата мечка успява да изтича до дърво или да се покатери на него, измъквайки се от смъртоносната прегръдка на тигър. Ако успее, има шанс да оцелее, защото тигърът, който я чака долу, бързо губи търпение и си тръгва.

Мечката се ужасява дори от следите на тигър. Виждайки ги, тя веднага се обръща и бяга. Кафявите мечки проявяват агресия към черните си братя само в слаби години. Но големите мъжки, дори и с добра храна, използват всяка възможност за атака. Трагичният изход в битката на тези животни може да се случи на разстояние от високи дървета. В гладни години кафявите мечки значително съкращават броя на белогърдите мечки.

Глутница вълци може да убие и малко мече, но такива случаи се случват много рядко. Най-често вълците убиват млади мечки, които току-що са започнали самостоятелен живот.

Черната мечка има доста конкуренти, когато се угоява за зимен сън. Основната, разбира се, е кафявата мечка. Освен с нея черната трябва да дели храната си с диви свине, язовци, катерици, бурундуци, горски мишки, червено-сиви полевки. А има още повече второстепенни конкуренти: самур, миещо куче, уапити, сърна, кълвач, сойка, зидарка, клюн и много, много други. В крайна сметка почти всички животни ядат кедрови ядки и жълъди, дори вълци, лисици и невестулки.

Когато има добри реколти, има достатъчно ядки и жълъди за всички, които живеят в гората; в гладни години черната мечка се катери по дърветата в търсене на храна или събира от земята това, което е останало след конкуренти. Въпреки това тя успява да натрупа толкова мазнини, колкото и е необходимо до зимата.

В слабите години основните потребители на ядки и жълъди са птици, катерици и бурундуци. Бурундукът се оказва особено ненаситен, чиято гъстота в кедрово-широколистните гори в благоприятни години е 200-300, а понякога и 600 индивида на 1 km2. Като се знае, че едно животно може да складира 3 кг ядки в хралупата си, тогава общите запаси от скрити ядки ще бъдат 60 - 90 кг на 1 хектар. Това е много.

Черната (белогръда) мечка отдавна е обект на лов. Поради това популацията й неизменно намалява. Разпространението и числеността и са изключително негативно повлияни от изсичането на кедрово-широколистни гори. Интелигентната човешка дейност не може и не трябва да ускорява смъртта на живите същества, а да удължава тяхното съществуване. Разбира се, грижите за белогушата мечка ще гарантират, че тя ще продължи да бъде украшение на нашата планета още дълго време.

Пазарувай онлайн